Feedback

Javne nabavke godišnje „odnesu” 800 miliona dolara

31. oktobar 2016

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava upriličio je predavanje na temu 'Građansko društvo i pravosuđe: ka više transparentnosti i borbe protiv korupcije u javnoj potrošnji'.


Nedavno održani seminar ove nevladine organizacije na Tari kvalitetom sadržaja i sveukupnom atmosferom potvrdio je visoki renome organizatora. Od prvih dana usredsređen na kontrolu utroška javnih finansija i ovoga puta je dokazao da je to glavni izvor sistemske korpucije koji neguju predstavnici političke „elite”, bez obzira na to čiji stranački dres nose.

Materijal sa ovog seminara doprinos je vladavini znanja i prinicipa meritokratije, svakako ih pogledajte.
 

Naša zemlja je i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja, rangirana kao 71. na svetu u 2015!

Kako su objasnili predavači, i dalje stoji stara računica, ako je BDP u 2015. bio 36,51 milijardi dolara, a najmanje 15% su javne nabavke, pa najmanje 15% „nestane” - to je oko 820 miliona dolara (ili 745 miliona evra)!

A šta je sa relativno novim oblicima javne potrošnje, kao što su privatno-javna partnerstva i koncesijama, državna pomoć i međunarodni bilateralnih ugovori investicijama? Uprkos značaju, dugoročnom finansijskom uticaju i činjenici da su posledica političkih odluka, ta vrsta trošenja i nametanja obaveza državi i građanima Srbije, ostaje bez nadzora nezavisnih institucija, sudstva, ali i civilnog društva i javnosti.

Više pročitajte na www.soinfo.org.

 

javne-nabavke.com ne odgovara za sadržaj internet sajtova ka kojima su upućene veze (linkovi).