Feedback

Koje su prednosti učestvovanja na tenderima finansiranim od strane razvojnih fondova?

18. septembar 2017

Mnoge firme smatraju da je dobiti tender koji je finansiran od strane razvojnih fondova prilično težak, kompleksan i nedostižan cilj.

Izvođenje projekta u inostranstvu uvek uključuje i neke poteškoće, izazove i rizike, iako planiranjem i strategijom ovi nedostaci mogu da budu ublaženi, a projekti mogu da donesu mnoge pozitivne rezultate jer se na razvojne tendere godišnje, samo od strane većih agencija, potroši oko 200 milijardi evra. Zahvaljujući karakteristikama različitih projekata, firme male i srednje veličine dobro su došle kao ponuđači, tj. izvođači.

Među mnogim prednostima koje donose ovakvi tenderi, možemo istaknuti nekoliko:
  • Ne postoje ulazne barijere pri izvođenju projekta u trećoj zemlji:  Ako odlučite da učestvujete na lokalnim tenderima u drugim zemljama, potrebna je prethodna implementacija u tim zemljama, dobro poznavanje tenderskih procedura u svakoj od njih, a ponekad je čak i obavezno izvršiti registraciju u posebnom nacionalnom registru. Nasuprot tome, kod učestvovanja na razvojnom tenderu ove barijere ne postoje zahvaljujući posebnim procedurama koje se koriste za razvojne tendere.
  • Veliko tržište pogodno za firme iz svih branši: od radova niskogradnje do projektiranja, svih vrsta usluga i dostave svih mogućih tipova robe i opreme. Vrednosti tendera su različite, neki projekti imaju manju vrednost i pogodni su za manje firme, a drugi su projekti pak toliko veliki da su predviđeni da na njima učestvuju samo konzorciji velikih firmi.
  • Sigurnost u izvršenju projekta: Mnoge su se firme našle u situaciji da su uložile vreme i novac pripremajući ponudu, a kada su izabrane kao izvođači, projekat je zaustavljen zbog nedostatka sredstava na strani naručioca. Prilikom učestvovanja na razvojnom tenderu ovo ne može da se dogodi jer agencija mora imati odobrena i dostupna sredstva pre nego što raspiše tender.
  • Vanredne reference: Uspešno obavljen posao na projektu finansiranom od strane razvojnih agencija donosi izvrsne reference jer da bi firma uopšte bila izabrana na takvom tenderu mora imati odlične finansijske, tehnološke i ljudske resurse.
  • Sigurno plaćanje čak i ako se projekat izvodi u manje sigurnoj zemlji: Izabrana firma potpuno je zaštićena zbog toga što je ugovor potpisala direktno s međunarodnom agencijom koja direktno finansira projekat ili nadzire sprovođenje procedura.
  • Standardni postupci: Postupci različitih organizacija su prilično ujednačeni. Iako postoje neke razlike između pojedinih procedura određenih međunarodnih organizacija, postoji i dovoljno zajedničkih elemenata koji olakšavaju prezentaciju projekata i razumevanje procedura.
  • Transparentnost tokom trajanja projekta: Osnovna politika koju agencije sprovode prilikom naručivanja odražava principe transparentnosti, izjednačenosti u korišćenju pruženih mogućnosti, poštene konkurencije, ekonomičnosti, učinkovitosti i integriteta u svim nabavkama i u plaćanjima.  Sve agencije sprovode vrlo strogu kontrolu, pokušavajući da detektuju pokušaje prevare i, u nekim slučajevima, ih sankcionišu na način da naziv firme objave na listi firmi koje su bile uključene u slučajeve prevare, prisile i  korupcije.
  • Jeftine procedure, a ekonomske investicije su postepene. Na početku je ekonomska investicija prilično niska, potrebno je samo da se uloži vreme u pripremu ponude. Količina investicija raste kako raste mogućnost da budete izabrani za određeni tender.
  • Nisu potrebni dodatni finansijski kapaciteti za sprovođenje projekta: Kada je firma izabrana na nekom nadmetanju, u većini slučajeva primiće avansnu uplatu od 20 - 30 % vrednosti ugovora. To čini da izvođač ima dovoljan protok gotovine kako bi mogao da započne s izvođenjem projekta i neće biti prisiljen da zatraži kredit u banci.

S obzirom na višestruke prednosti, ako Vaša firma planira (ponovni) izlazak na međunarodno tržište, učestvovanje na razvojnom tenderu svakako će pomoći u ostvarivanju ciljeva na sigurniji, brži i ekonomičniji način.
 

javne-nabavke.com ne odgovara za sadržaj internet sajtova ka kojima su upućene veze (linkovi).