Feedback

Maksimalno dobri uslovi za prevare u javnim nabavkama

03. novembar 2016

Javna potrošnja i kontrola tokova novca u Srbiji jedna je od najzanimljivijih tema koja čeka delegate Evropske unije u našim naporima da postanemo punopravna članica, a za početak kandidat za pristup.


Srbija je 2015. godine dobila novi Zakon o javnim nabavkama, koji su državni organi najavljivali kao najviše moguće usavršen, koristan i pravno sredstvo koje će zaustaviti nameštanja tendera za pojedine ponuđače. Sve javne nabavke vidljive su na Portalu javnih nabavki, definisane su najbitnije odredbe konkursa za javne nabavke, određeni svi postupci po tipu nabavke, ali nije definisano ono najbitnije - ko zaista kontroliše tendere i ko će snositi odgovornost za nepoštovanje zakona.
 

Postupci su i dalje masovno namešteni i prilagođeni pojedincima, žalbe oštećenih ignorišu se, a jedini način da se neka veća malverzacija spreči je iznošenje nabavke u medije, kako bi se izvršio pritisak.

S vremenom se broj ponuđača u javnim nabavkama drastično smanjio. Pre nekoliko godina u proseku je bilo i do osam ponuđača, pre dve godine dva, a u ovom trenutku se na tendere javlja samo po jedan ponuđač.

Zemlje evropske unije su mnogo transparentnije i efikasnije kada je reč u reagovanjima na žalbe. U Srbiji je problem u kontroli same Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki jer istu niko ne kontroliše, objašnjava Jasmina Marković iz Udruženja ponuđača Srbije.

"Komisija za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki sada je veća nego u vreme bivšeg rukovodstva. Ima duplo više ljudi, rokovi se maksimalno probijaju, a problem je i to što stalno tvrde da su nenadležni. Takođe, iznad Komisije nemate nikog osim Skupštine, koja nema nameru da se bavi problemima Komisije i sporim odlučivanjem", priča Markovićeva za 021.

Beograd je prvi u nizu gradova u Srbiji koji se pohvalio uštedama na tenderima pošto je uveden centralizovan sistem javnih nabavki. Ovaj sistem podrazumeva jedan veliki, višemilionski postupak javne nabavke na nivou opštine ili grada za sve ustanove i preduzeća koji rade se finansiraju iz budžeta.

Ovakav sistem Novi Sad i drugi gradovi u Srbiji i dalje nema, ali moraće da ga uvede zbog zahteva Evropske unije. Doduše, ni ovaj sistem nije bez mana, objašnjava Jasmina Marković.

"Centralizovana nabavka u nekom gradu obuhvata sve naručioce koji se finansiraju iz budžeta. Problem je kod ponuđača to što ove nabavke dobijaju samo velike firme. Ranije su manji ponuđači snabdevali više naručioca, imali su posla i postojala je konkurencija. Sada se ceo posao u suštini dodeljuje jednoj firmi koja nadjačava sve manje igrače i oni propadaju", smatra ona.

Sve izneto ne daje mnogo nade da će sistem javnih nabavki uskoro biti bolji. U Komisiji za zaštitu prava ponuđača kažu da nemaju vremena da govore na ovu temu.

Više pročitajte na www.021.rs.

javne-nabavke.com ne odgovara za sadržaj internet sajtova ka kojima su upućene veze (linkovi).