Feedback

Šta su multilateralni tenderi?

14. septembar 2017

Javni projekti finansirani od strane razvojnih fondova (multilateralni tenderi) predstavljaju veliko tržište koje svake godine generiše hiljadu poslovnih prilika u vidu tendera za sve vrste poslovnih sektora širom sveta.

Najtraženiji korporativni profili su inženjerske usluge, tehnička podrška (savetovanja, izveštaji, obuka, tehnička saradnja, studije izvodljivosti, itd.), snabdevanje svim vrstama robe i teške opreme te posebno izvođenje radova niskogradnje, npr. izgradnja mosta, bolnica ili aerodroma.

Privlačnost ovog tržišta je u širokom rasponu poslovnih mogućnosti za sve sektore, garancija sigurnog plaćanja, transparentni i otvoreni postupci, i bez sumnje, poslovni ugled ostvaren radi saradnje s takvim međunarodnim organizacijama.

Napraviti tačnu procenu godišnjih investicija razvojnih fondova prilično je teško, zbog velikog broja izvora podataka koji se sastoji od preko 300 aktivnih fondova, iako, možemo naglasiti da glavni fondovi (United Nations, European Union, Inter-American Development Bank i World Bank) zajedno generišu više od 200 milijardi evra godišnje.

Glavni cilj pomoći u razvoju je poboljšanje kvalitete života država čiji socijalni i ekonomski status to opravdava, stoga su mesta isporuke takvih projekata uglavnom Afrika, Azija, Istočna Europa ili Latinska Amerika. Količina dodeljenih sredstava se tokom godina povećava, uz rast do 5% godišnje od 2009, i dostigla je broj od 300 objavljenih nadmetanja dnevno.

Za firmu srednje veličine, pokretanje procesa internacionalizacije putem razvojnih tendera može biti vrlo zanimljivo jer ovi projekti nude visoku sigurnost plaćanja i ne zahtevaju da je firma već učestvovala na sličnim poslovima u ciljanoj zemlji što smanjuje inicijalnu investiciju i rizik međunarodne strategije.

Ako Vaša firma odluči da usvoji strategiju internacionalizacije koja se temelji na učestvovanju u međunarodnim javnim nabavkama, međunarodni tenderi su još jedan od praktičnih načina za širenje tržišta.

Za razliku od razvojnih tendera, međunarodni tenderi su finansirani vladinim sredstvima, ali su raspisani i za međunarodne ponuđače s ciljem da se dobije više ponuda ili da se privuku strani ponuđači iz razloga što u svojoj zemlji verovatno nemaju firme koje su dovoljno kvalifikovane ili imaju potrebne kapacitete.

Na portalu www.javne-nabavke.com svakodnevno pratimo razvojne, međunarodne i lokalne objave javnih nadmetanja i prezentujemo ih korisnicima na razumljiv i jednostavan način, s mogućnošću izrade prilagođenog profila pretrage u smislu ciljane zemlje i poslovnog sektora.

javne-nabavke.com ne odgovara za sadržaj internet sajtova ka kojima su upućene veze (linkovi).